Ako pomôcť blízkym so stratou sluchu

Hovoriť s blízkym človekom o jeho problémoch so sluchom môže byť ťažké, najmä ak sa o nich zdráha hovoriť. V čase, keď začína svoju cestu k lepšiemu sluchu je vaša podpora veľmi dôležitá. Spoločnosť Akustik Plus vám pomôže osvojiť si niekoľko empatických a trpezlivých spôsobov, ako povzbudiť svojho blízkeho, aby odbornú pomoc prijal.

Prejdite na sekcie:

 

Ako začať konverzáciu

Predtým, ako začnete hovoriť o problémoch so sluchom, vytvorte príjemné prostredie, ktoré pomôže vášmu blízkemu cítiť sa uvoľnene.

Dcéra sa rozpráva so svojou matkou o problémoch so sluchom.
Vyberte si správne miesto

Vyberte miesto, ktoré je súkromné, pohodlné a bez hluku z okolia, aby vás počas diskusie čo najlepšie počuli.

Zvoľte si správny čas

Vyberte si správnu chvíľu na to, aby ste si sadli a otvorene sa porozprávali. Vášmu blízkemu tak dáte jasne najavo, že s ním hovoríte s úprimným záujmom a beriete na neho ohľad.

Hovorte jasne

Uistite sa, že váš blízky vidí počas rozhovoru vašu tvár a hovoríte jasne, aby vám plne rozumel. Pričom platí, že tento rozhovor sa netýka len tém, ktoré nastoľujete vy, ale najmä ťažkostí, ktoré má s komunikáciou váš blízky.

Prejavte pochopenie

Je bežné, že niekto popiera svoju stratu sluchu, preto je užitočné diskutovať o tom, ako pokrok v technológii zmenil vzhľad a fungovanie načúvacích prístrojov.

Dcéra vysvetľuje svojej matke význam odbornej pomoci pri strate sluchu.

Ako vysvetliť dôležitosť odbornej pomoci

Je dôležité informovať o naliehavosti vyhľadania odbornej pomoci. Strata sluchu ovplyvňuje oveľa viac, ako len uši. Má významný vplyv tiež na sociálnu a emocionálnu pohodu, pevnosť vzťahov a kognitívne funkcie. Okrem toho existuje niekoľko bežných mýtov o strate sluchu, ktoré by bolo užitočné prediskutovať s niekým, kto začína svoju cestu za lepším sluchom.

Strata sluchu nie je nevyhnutnou súčasťou starnutia

Strata sluchu je síce súčasťou prirodzeného procesu starnutia, ale to neznamená, že by sa mala ignorovať. Včasný zásah môže pomôcť vrátiť človeku kvalitu života, ktorá sa už mohla zhoršiť v dôsledku straty sluchu.

Čoraz viac mladších ľudí má problémy so sluchom. Ich neriešenie prináša mnoho ďalších rizík

Nejakou formou straty sluchu najviac trpia ľudia vo vyššom veku (podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je to štvrtina ľudí nad 60 rokov na celom svete). No aj napriek úspechom na poli načúvacej techniky je strata sluchu čoraz častejšia aj u výrazne mladších ľudí. Pri žiadnej z vekových kategórií sa pritom nemožno spoliehať na to, že sa človeku sluch zlepší sám od seba. Neriešenie problémov so sluchom môže viesť k vyššej pravdepodobnosti depresie, úzkosti, demencie a dokonca k úrazom v dôsledku opakovaných pádov.

Sluchové pomôcky okamžite nevrátia váš sluch do normálu

Niektorí ľudia sú frustrovaní, keď si prvýkrát zapnú načúvacie prístroje, pretože nevedia, čo majú očakávať. Nosenie načúvacích prístrojov neobnoví prirodzený sluch, ale umožní vašim blízkym vnímať chýbajúce zvuky novým spôsobom. Nejde o úplné obnovenie sluchu, ale o nový spôsob, ktorý im zabezpečí plnohodnotnú účasť na komunikácii a radosť zo života.

Strata sluchu sa netýka len uší

Strata sluchu je viac, než len zmyslový stav. Môže totiž viesť aj k sociálnemu stiahnutiu a depresii. Okrem sociálnych dôsledkov môže mať nekontrolovaná strata sluchu dôsledky aj na kognitívne a fyzické zdravie.

Sluchové pomôcky vás nerobia staršími

Väčšina moderných načúvacích prístrojov je taká malá, že si ich ani nevšimnete a mnohé z nich sa podobajú na bežne nosené bezdrôtové slúchadlá. Načúvacie prístroje nosia ľudia všetkých vekových kategórií a mnohí sú na to hrdí. Spoločnosť Phonak dokonca ponúka načúvacie prístroje, ktoré sa zmestia do zvukovodu a sú úplne neviditeľné.

Začať cestu k lepšiemu sluchu je ľahké

Existuje mnoho ciest, ako začať cestu k lepšiemu sluchu. O niektorých z nich váš blízky nemusí ani vedieť. Ponúknutie vašej podpory a oboznámenie vášho blízkeho s týmito možnosťami mu môže pomôcť otvoriť sa myšlienke vyhľadať odbornú pomoc.

Syn vysvetľuje otcovi, že začať cestu k lepšiemu sluchu je ľahké.
Strata sluchu nie je nevyhnutnou súčasťou starnutia

On-line test sluchu od značky Phonak je možné vykonať z pohodlia domova . Toto je jednoduchý prvý krok, ktorý pomôže s hodnotením úrovne straty sluchu bez prílišného tlaku. Test je navyše anonymný a úplne nezáväzný.

Online test sluchu je jednoduchý a ľahký spôsob, ako urobiť prvý krok v tomto procese.

Zoznámte sa s rôznymi načúvacími prístrojmi

Zistite viac o mnohých možnostiach načúvacích prístrojov. Pomôže vám to povzbudiť vašich blízkych, aby si prezreli rôzne možnosti, ako im tieto zdravotné pomôcky môžu zlepšiť kvalitu ich života.

Dohodnite si so svojím blízkym stretnutie na vyšetrenie sluchu

Vaša účasť na stretnutí je pre vášho blízkeho dôležitou podporou na jeho ceste za dobrým sluchom. Spoločne tak môžete vstrebať informácie a otvorene prebrať ďalšie kroky. Súčasne pre neho môžete byť oporou pri ďalších (pre neho možno náročnejších) rozhodnutiach a pomôcť mu s procesom nákupu jeho nových načúvacích prístrojov.

Rezervujte si stretnutie

Pomôžte svojmu blízkemu vyplniť formulár na rezerváciu stretnutia s audioprotetickým poradcom na jednej z našich pobočiek.

Rezervujte si skúšobné stretnutie

    gdpr

    Ďakujeme za Vašu objednávku a gratulujeme Vám k výberu inteligentných načúvacích prístrojov značky Phonak.

    Keď bude Vaša zakázka na pobočke pripravená na výdaj, budeme Vás kontaktovať a dohodneme si s Vami čas stretnutia na vyzdvihnutie. Objednávku zaplatíte na mieste, môžete tak urobiť aj platobnou kartou.